Studijski posjet Centru za inkluziju Šibenik

Studijski posjet Centru za inkluziju Šibenik 10.-12.5.2016

U sklopu projekta Facilitacija integracijskih procesa OSI subfinaciranog od strane grada Rovinja posjetili smo Centar za inkluziju Šibenik sa svrhom edukacije o procesima profesionalne rehabilitacije te provođenju  Klubova za zapošljavanje.

Tokom tri dana posjeta upoznali smo se sa programom Centra koji se bazira na iznimno kvalitetnim projektima socijalnog uključivanja osoba s posebnim potrebama kroz zapošljavanje uz podršku te samostalno življenje.

Centar za inkluziju Šibenik je prvi započeo provoditi projekte zapošljavanja uz podršku na području Šibenika i šire.

“ Zapošljavanje uz podršku zasniva se na potpuno različitim principima od tradicionalnog zaštitnog zapošljavanja. Ono je neophodno iz više razloga: mnogim je osobama s teškoćama potrebna dugotrajna ili stalna podrška da bi se uspješno zaposlile, u dolaženju i odlaženju s posla, u komunikaciji i zbližavanju s drugima na poslu, u raspolaganju novcem, planiranju vremena. Osobe s intelektualnim teškoćama općenito najbolje uče u prirodnim, konkretnim situacijama. Zato im je i najlakše naučiti obavljati poslove na konkretnim radnim mjestima u redovnim uvjetima „  navodi projektni tim udruge.

Osim konkretnog zapošljavanja osoba te pružanja podrške u vidu radnih asistenata  također se bave sustavnim educiranjem javnosti (relevantnih udruga, organizacija, ustanova, lokalne samouprave, poslodavaca) o svim mogućnostima zapošljavanja uz podršku i stvaranja potrebnih osnova za kasnije sustavno zapošljavanje. Tako su u  svrhu zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama pokrenuli izvanredan projekt socijalnog poduzeća „Inkluido“ unutar kojeg proizvode dizajnersku odjeću, imaju mobilni tim za čišćenje te kopiraonu „Plavi neboder“.

U provedbi projekta Klubovi za zapošljavanje, unutar kojeg se osobe s intelektualnim teškoćama osnažuju za aktivno traženje posla, Centar je ostvario veoma dobru suradnju sa Centrom za informiranje  savjetovanje u karijeri (CIOSK) koji su nas lijepo ugostili te  proveli kroz proces strukturiranja i provođenja Klubova za zapošljavanja.

Zahvaljujemo se Centru za inkluziju Šibenik na izvanrednom gostoprimstvu, edukaciji te prvenstveno poticaju za daljnji rast i razvoj našeg Društva.

 

http://www.inkluzija-sibenik.hr/?tip=stranica&id=6&title=projekti

Leave a Reply